Sabtu, 1 Ogos 2009

Cerita Semalam..Nokia e90 communicater (jenis ni muqataah )



Semalam selepas solat asar abang ajak kami semua ke saraj mall, tujuannya adalah untuk mensevey harga HandPhone Nokia E90. Hehe..hp tu bukan untuk kami tp u sahabat abi yg sdg buat MA kat msia. Mahal bah..37oo junaih sekitar tu lah harga nya. Kat Msia pun ada Hp ni cuma katanya takde kerypad Arab. Wah lenguh jugak kaki round Saraj Mall ni. Sesekali kena jugak angkat Habib atau Along ke dukungan tp yg byknya abi lah yg duk mendukung Adik. Satu kedai ke satu kedai. Tp yg lucunya abang tersalah sevey pulak harga masa duk kat kedai tu dr e90 jd n90. Alahai...jenis N90 pulk mmg dah xder mana kt kedai ada dua buah kedai jer yg masih ada stok tu. Mujur lah abi bwk balik kad2 nege diaorg bl konfem balik ngn kwn kt msia leh lah terus tepon kedai tu. Harga dua jenis tepon sama jer.

Along n Habib mmg seronok leh kuar smlm berkejar2 kat lapangan mall ni. Byk tul kedai akhir Fursoh kat dlm saraj mall ni. Round punyer round juper satu kedai sale baju budak..wah apa lagi melangkah la ummi ke dalamnyer. Boleh lah capai selai dua baju untuk Along n Habib. Memg betul2 irodon. Tp kadg sedih gak tgk org2 tempatan mesir yg bukak kedai kat mall ni dah terpaksa berlwn dgn saingn dr China yg mula slow2 bertapak kat dlm Mall ni. byk jugak kedai yg dah tutup. Akhir2 ni mmg cukup byk kebanjiran brg2 dr China di Mesir ni.

Erm..agaknya dua tiga tahun nanti byk lah tumbuh pasaraya China kat mesir ni. Pahtu kalu nak shopping brg China ni xyah susah perabih pitih nok g shanghai ker..mai Mesir jer leh dpt brg2 tu seme murah giler2...tp yg cukup merisaukan adalah taraf halal seme brg2 ni terutamanya makanan. Mesir mana ada cop halal mcm kat msia. Pengesahan Halal dr JAKIM. Ya Allah rasa 90 % rakyat mesir ni Islam..tapi cukup tak senssitif dgn brg2 halal ni. Seme brg dlm pasaraya langsung xder tanda xkira dr perncis, italy, jerman...bla..bla..skrg dr Cina pulok. Aduhai tercabar sungguh rasa. Satu lagi brg dr china boleh kata langsung xder kualiti. Pernah dah pun masuk surat khabar mesir ni kutuk ttg brg China yg xde kualiti. TApi nampaknya kerajaan mesir buat2 tak tahu ajer..Beselah seme krn kepentingan pemerintah..rakyat yg jd barua nyer..sian rakyat mesir bilalah agaknya taraf hidup diaorg akan berubah ek..


Kalu nak tgk style idup yg paling turathi aa..mai lah mesir ni mcm2 ada...bikiyat..himar..hison..hehe diaorg still guna Keldai dan Kuda sbg pengangkutan harian mereka. Kete pun byk sokmo sesak jlnnya. Cuma unt jual sayur, ikan, beli brg terpakai diaorg guna keldai n kuda lg. Kalu kat JOrdan n lain2 dah xder dah..masuk muzium dah agaknya..huhu. Lampu isyarat tak pakai kat mesir ni pakai isyarat tangan2 trafficman jer lah..isy sian kat pakcik2 traffic ni kene control kiri kanan depan belakang.

ok lah citer lagi nnt. Nak g umah sis yana jap..ziarah dia nak balik malaysia dah xlama lagi..salam sayonara..Ada kakak Hawa' Tasneem n Baby Shisth.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih untuk komentar anda, saya amat menghargainya.