Ahad, 28 Disember 2008

Doa Awal Tahun & Doa Akhir Tahun

Doa Awal Tahun & Doa Akhir Tahun


Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Doa Awal Tahun:

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".

Doa Akhir Tahun:

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Selasa, 23 Disember 2008

Hidangan menyelerakan..

lauk nasi ayam

peace dari along...adik gigit ayam..keras ke dik?

ni dia ayam bakar campur nasi dalamnya..abi beli kedai al ASIL hayyu thamin


pau istimewa untuk my hubby and 2 heros


hidangan lengkap nasi ayam..siapa nak tempah..sila ..sila..he he

Isnin, 15 Disember 2008

Majlis Korban dan Aqiqah anjuran KPT (keluarga penuntut terengganu)

Abi dan ammu YDP KPT bincang apa ntah..along punye kambing mana?



Kambing...oh..kambing



bismillah...selamat daa...



Proses melapah daging...along: ngantuk weh...


Weih....kene tinggal sorang-sorang...

Along : ini gambar 2008 raya korban setting kamera punye date is wrong..tu yg 2007 tu...

Majlis Korban dan Aqiqah anjuran KPT (keluarga penuntut terengganu)

Abi dan ammu YDP KPT bincang apa ntah..along punye kambing mana?



Kambing...oh..kambing



bismillah...selamat daa...



Proses melapah daging...along: ngantuk weh...


Weih....kene tinggal sorang-sorang...

Along : ini gambar 2008 raya korban setting kamera punye date is wrong..tu yg 2007 tu...

Selasa, 9 Disember 2008

IdulAdha Almubarak

Assalamualaikum.....pembuka bicara........

IdulAdha Almubarak Kullu Aam wa Antum bikhaoir..wa Ila Llah hi Akrab...Buat semua pengunjung blog ku yang dah terlalu lama tak berupdate.

Hari ini 9 zulhijjah merupakan satu hari diantara hari-hari kebesaran untuk seluruh ummat Islam. Sewajarnya hari ini disambut dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan. Alam pun turut meraikannya. Kalau musim sejuk hari ini kurang sejuknya. Kalau musim panas kurang panasnya. Selalunya cuaca dihari raya adalah cuaca dan suasana yang cukup nyaman dan membahagiakan. Maka bertakbir dan bertahmidlah sebanyak-banyaknya dihari ini.

Hari raya ini kita disunat dan dituntut untuk melaksanakan ibadah korban. Jadi bagi yang mampu berkorbanlah, semoga dengan ibadah korban itu menjadi syafaat dan rahmat untuk kita di akhirat kelak. Jangan risau untuk belanjakan duit hanya sekitar RM 500 sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Kalau kerana sebiji handphone kita sanggup berhabisan mencecah hampir ribuan ringgit, apalah sangat dengan nilai tak sampai lima ratus ringgit kita belanjakan.Jangan pula untuk Allah kita beralasan takut-takut kita tak mampu nak jawab di neraca timbangan.

Mengapa perlu korban, sememangnya ibadah ini satu pensyariatan dari Allah subhanahu wa taala kepada kita.Untuk menguji dan melihat keikhlasan hamba-hambanya dalam melaksanakan ibadah kepada-Nya. Sememangnya terlalu banyak hikmah dan syafaat dari ibadah korban ini. Susuri sirah Rasulullah saw kita akan dapat mengetahui bahawa baginda lahir dari "zabihaini" yang bermaksud dua sembelihan. Yang pertama datuk baginda nabi Ismail alaihissalam dan yang kedua Abdullah bin Abdul Mutallib ayah baginda.

Selalunya budaya kita orang melayu sambutan iduladha kurang sedikit meriahnya berbanding hari raya puasa. Perbezaan itu amat ketara dirasakan bila berada di bumi arab. Sudah menjadi tradisi mereka Iduladha disambut meriah dan besar-besaran dimana-mana upacara sembelihan diadakan. Meriah akan menyeluruh ketiga-tiga hari raya. Bukan setakat dihari raya pertama sahaja.

Rabu, 19 November 2008

Ahad, 19 Oktober 2008

Masukkan kod Nasyidfm dalam blog anda


Assalamualaikum...

Saya akan berkongsi dengan anda kod untuk masukkan Nasyidfm dalam blog anda (seperti dalam blog ini)




Copy dan paste, letakkan dalam mana-mana ruangan didalam blog anda.

Selamat berhibur !!

Sabtu, 18 Oktober 2008

Kisah Saidina Ali & Pengemis....

Siti Fatimah, isteri Saidina Ali didatangi seorang peminta sedekah. Ketika itu Saidina Ali mempunyai 50 dirham.

Setelah menerima wang, pengemis itu pun balik. Di tengah jalan, Saidina Ali bertanya berapa banyak yang diberi oleh Saidatina Fatimah.

Apabila diberitahu 25 dirham, Saidina Ali menyuruh pengemis itu pergi sekali lagi ke rumahnya. Pengemis itu pun pergi dan Fatimah memberikan baki 25 dirham kepada pengemis itu.

Selang beberapa hari, datang seorang hamba Allah berjumpa Saidina Ali dengan membawa seekor unta. Orang itu mengadu dalam kesusahan dan ingin menjualkan untanya. Saidina Ali tanpa berlengah menyatakan kesanggupan untuk membelinya, meskipun ketika itu dia tidak berwang. Dia berjanji akan membayar harga unta itu dalam masa beberapa hari.

Dalam perjalanan pulang, Saidina Ali berjumpa dengan seorang lelaki yang ingin membeli unta itu dengan harga yang lebih tinggi daripada harga asal. Saidina Ali pun menjualkan unta itu kepada orang itu. Setelah mendapat wang, Saidina Ali pun menjelaskan hutangnya kepada penjual unta.

Beberapa hari kemudian, Rasulullah saw berjumpa Saidina Ali lalu bertanya "Ya Ali, tahukah kamu siapakah yang menjual dan membeli unta itu?"

Apabila Saidina Ali mengatakan tidak tahu, Nabi menerangkan yang menjual itu ialah Jibril dan yang membelinya ialah Mikail.

MORAL & IKTIBAR

Allah membalas atau memberi ganjaran berlipat ganda jika kita menolong orang yang dalam kesusahan.
Memberikan bantuan kepada orang yang susah merupakan satu aset yang balasannya akan diterima di dunia lagi.
Berikanlah bantuan kepada orang yang berada di dalam kesempitan kelak Allah akan melepaskan kita semasa kita berada dalam kesusahan.
Keyakinan kepada balasan baik Allah merangsang kita untuk melakukan amalan dan kebajikan dengan lebih banyak.

* Kalau rajin... Tolong sebarkan cerita ini kepada saudara Muslim Muslimat yang lain agar menjadi amalan dan pengajaran kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia... *

Wassalam

Jumaat, 17 Oktober 2008

Tips bagaimana mahu menjadi ibu dan ayah yang baik kepada anak-anak

Bismillahirrahmanirahim.......

Segala puji bagi Allah rabbul jalil, selawat dan salam ke atas rasul junjungan Muhammad sallahualaihi wasallam, para sahabat, para pengikutnya hingga ke hari kiamat.Justify Full

Sudah lama tidak menulis, agak kaku juga untuk menaip. Insyaallah kali ini saya ingin berkongsi dengan sahabat pembaca beberapa tips. Tips bagaimana mahu menjadi ibu dan ayah yang baik kepada anak-anak didalam mahupun diluar rumah. Bukan sekadar baik tetapi juga sebagai ibu bapa yang mithali.

Tips-tips yang bakal saya tulis nanti pastinya bukan ilham sendiri,rahsianya pastilah dengan pembacaan dari tulisan ahli-ahli yang lebih pakar tentang hal ini. Melalui kajian dan penelitian yang dibuat oleh mereka. Juga sedikit sebanyak saya kongsikan pengalaman yang cetek baru mencecah tiga tahun dalam mendidik anak-anak.

Walau apa pun saya mengharapkan sahabat-sahabat pembaca dapat mengambil istifadah darinya.

Selamat Membaca:)

u2h.


Tips 1.

-Bermula dari pemilihan calon suami atau isteri. Sabda Rasulullah saw; "Pilihlah calon isteri mu dari empat perkara. Pertama kerana hartanya, kedua kerana kecantikannya, ketiga kerana keturunannya, dan keempat kerana agamanya. Maka sesungguhnya kata Rasulullah pilihlah yang beragama nescaya kamu akan tenang dengannya".

-Bagi kaum wanita pemilihan calon suami juga perlu diambil berat. Jangan kerana faktor harta dan kehandsoman seorang jejaka sahaja anda telah membuat keputusan untuk menjadikan sidia calon suami. Pilihlah yang beriman dan bertaqwa kepada Allah.

-Jangan takut dan susah hati bila seorang lelaki yang siqah agamanya yang melazimi masjid dan jamaah islam merisik anda untuk dijadikan isteri, terimalah sidia dengan melihat sekufu anda dengannya.

-Jangan pula merasa diri tidak layak, asalkan anda bersedia untuk dididik dan ditarbiah anda pasti bahagia. Kerana hanya lelaki yang beriman dan beragama sahaja tahu untuk meninggikan martabat anda sebagai seorang muslimah.

-Bagi kaum lelaki pula, jika anda telah dicalonkan kepada seorang wanita yang beragama jangan pula menolaknya. Walaupun anda tidak berlatar belakangkan agama yang tinggi. Yang pasti anda juga bersedia untuk mendalami ilmu-ilmu agama bersama-sama dengannya. Kerana amanah anda sebagai seorang ketua keluarga amatlah berat.

Sesungguhnya hanya dengan penghayatan hidup islam yang sebenarnya akan memandu generasi yang akan datang adalah generasi rabbani yang bertaqwa.

Tips 2.

(Bersambung...)


Ahad, 5 Oktober 2008

My Usrah Picture

baldi jadi mangsa..:))


Adik Habib jalan kaki..Along berdukung..pelik, tapi benar..:))


senyuman manco adih habib..

Depan masjid besar Mansurah

Cak..

Depan kedai aiskrim di Mansurah...

Naik bot...

macam ni lah tidur dalam tramco (van)..jalan jauh....

Cak....sama merah..sama semangat ..:))

Menanti kenderaan di perhentian

Koktail buah..the favorite juice along..ummi tumpang jgk tu..:))

ni Usrah abi...along adalah ahli bersekutu yang setia hadir..:))

Ni present supprise dari ummi...ok..1..2...3...klik !!..

Aksi Habib paling menggoda...sayang Habib..:)

Along tengah praktik menulis , Habib tengok aje lah..:)

Ha..ni special Ummi buat untuk kami sekeluarga..thanks ummi...lain kali buat lagi :))

Tak beli pon, gaya handsome je depan kereta mainan ni..hehe

Abang Long tengah menjamu makanan Italy..nyum..nyum

NI masa gi ronder2 ni City Center..besar betul pusat membeli belah ni


Along layan Habib bermain, memang kamcing (rapat) dua putera ni