Isnin, 10 Ogos 2009

Egp 09 PMRAM...wah..meriah.

Bismillahhirrahmanirrahim.....

Alhamdulilah...Dapat jgk curi ruang untuk menulis kat blog ni, dah pun jauh mlm dah masuk pagi dah..tetiba mata rasa keras plk td bkn main ngantuk lg tp bila dah tgk ragam habib n along yg dah letih tp still xnak tido aduhai..anak2ku. Lama x mengupdate blog ni sbb server down. Dopleh nok wat paper entry.

Erm..bangun tido dpt satu msg dr acik samihah bgth ari ni ada acara khas untuk anak2 kul 11. Oh nampaknya xder lah peluang nak joint. Lps Zohor abi pulak tel dr bazar bgth acara u anak2 tunda lepas asar. Oh..ada peluang lagi, alhamdulilah. Along awal2 dah ikut abi ke gerai. so, ummi kene lah siapkan si habib yg dah x sabar2 nak kuar. Dah menangis dah sebelum tu sbb kene tinggal ngn abi n along.

Along cam besa lah pujuk adik."along g kejap jer eh..abib duk ngn ummi..katg along balik along bwk kuih u abib eh. Abib duk umah eh..kejap jer along g.." huhu itu nada ngajuk style abi pujuk dia lah kalau abi nak kuar abi selalu jer cakap kat along." erm..along abi nak kuar jap ni, along duk umah jaga ummi,jaga adik neh.." Hii..lepas tu adalah pesanan dari along " abi balik abi beli ka'ka'(coklat), beli tuffah (epal), beli inab (anggur) eh". Abi "ka'ka'(coklat) tak boleh katg rosak gg along, sakit perut lagi, dlm ka'ka' ada babi..xleh makan, makan ummi masak jer eh.." .Adik " Eh...Boleh ah..". Along " dopleh ah ada babi xleh mkan ah dop baik, mkn ummi masak jer ah."

Huhu..ummi just jd pendgr setia n senyum jer lah ngn bualan tiga beranak kdg fikir jugak kasar tak ajar anak guna perkataan babi tu..tp mmg itu dah nama dia dlm bhasa melayu kan cmn nak elak. Guna khinzir cam sopan tp sbnrnya bende yg sama jgk. Atau adakah istilah babi tu ada maksud lain?? yg mnyebabkan menteri kesihatan larang pulak guna perkataan tu knp ye?

Sekarang kami mmg berterus terang dgn anak2 dlm bab halal n haram makanan. Sbb bila dah bc buku CAP tu rasa jd xlalu nak telan aiskrim keluaran nestle yg melambak kat mesir ni. Ya Allah..sme aiskrim ada gelatin dan seme gelatin adalah dari sumber seekor binatang yang bernama 'babi'. So mcm mn kalau anak2 kita, kita biarkan saja mereka tanpa apa2 usaha untuk membanterasnya.

Sentuh sikit isu H1N1

Yer disebalik h1n1 pasti byk hikmah yg tersembunyi. Knp negara kita yg ramai org melayu yg berketurunan Islam terkena juga wabak ini. Cuba cek n periksa ramai mana orang kita yg tidak melaksanakan tuntutan Allah. 'Wanita berpakaian tp telanjang'..Tidak ada langsung syiar Islam u dipraktikkan solat cukup byk yg alpa.

Seorang khatib di mesir apabila berkhutbah ttg perihal h1N1 cepat berkata usahlah kita risau akan wabak ini kerana apabila kita berwudhu' segala nya akan selesai..Ya Allah semudah itu sahaja kalamnya. Yakinkah kita dgn Kalam beliau itu. Bg diriku personally aku cukup bersetuju dgnnya. Jadi langkah pencegahan penyakit waba' ini hanyalah dengan wudhu dan solat. Sayugialah untuk kita beramal dlm suasana sekarang sblm keluar seboleh mungkin berwudhu'lah..dan adalah teramat baik untuk kita solat sunat mohon perlindungan Allah dari bala ini.Begitu juga pulang shaja kerumah terus berwudhu'. Di pertengahan jalan berhenti dan berwuduk bila shj tiba waktu solat singgah istirahat berwuduk lagi..insyaallah terlepas dari wabak ini..sabda Rasulullah saw...La udwa wala Tiyarata...maknanya tidak ada penyakit yg berjangkit melainkan segalanya dengan izin Allah wallahu a'lam.

Kembali ke EGP 09 PMRAM.

Apa sbnrnya egp ni? ha...leh tgk kat board link kat tp tu...Ekspo Gempak PMRAM sempena memperingati sambutan hari kemerdekaan yang telah dicapau oleh negra kita malaysia hampir 52 tahun..erm dah masuk usia emas pun. Adakah bangsa kita benar2 bebas?? tanya diri jawab sendiri still not right!!walau apapun yg kita kenang jgn tunku abdurrahman shj..jgn lupa disebalik satu-satu paparan cerita ramai sungguh pemain di belakangnya menjg dan mengurusakn agar terhasilnya satu cerita yg terbaik. Begitulah juga dgn kemerdekaan negara kita. Tidak akan merdeka hanya dgn usaha tunku Abdurrahman seorang, betapa banyak yg telah gugur syahid, betapa byk darah yg telah mengalir semata2 un melihat agama dan bangsa terbela lihat saja kes natrah.

Betapa ramai para ulama' yg berjuang membangkitkan semangat anak Islam di tanah melayu agar bangkit menentang penjajah, namun amat malang n menyedihkan mereka tidak disebut dan diingati. Semoga kita yg mewarisi perjuangan mereka juga tidak terlupa kan hal ini. Biarlah jasad mereka telah gembur hancur dimamah tanah tp roh dan nadi perjuangan mereka tetap mengalir dan utuh dihati dan jiwa2 kita. Biarkan bahasa tubuh kita menelusuri pejuangan mereka..Merdeka!! Merdeka!!Merdeka!!.

Acara sikecil...Alhamdulilah along n habib boleh johan tak sangka sungguh....pepun terima kasih daun keladi untuk acik2 acara dewan..lain kali masuk leh bagi hadiah lagi. Wah...seronok bkn main along n habib dapat hadiah. Belum turn pun dah g ambik huhu..Tapi sygnya xramai penyertaan dr mutazawwijin dan mutazawwijat..knp ek..mungkin ada yg tk sampai maklumat dan ada pulak yg sibuk dgn pelbagai urusan lebih2 lagi penghujung tahun mcm ni ramai jgk glngn mutazawijat yg kena jd SPR untuk kenaikan ajkt bkan sesi 09/10.



ok lah tgk gambar lak..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih untuk komentar anda, saya amat menghargainya.