Rabu, 19 Ogos 2009

Hari yang tak Bertuah..


Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulilah diberi sedikit ruang mengupdate blog yg kusayang ini..Hari ini aku n abang ke abbas aqqad untuk dapatkan cop visa passport.Bertolak dari rumah sekitar jam 8 pagi. Mintak tolong ngn acik Mizah n Acik Asiah tengokkan along n habib. Malam tadi lepas balik dari asrama lambat pulak along n habib tidur. Puas memujuk macam2 alasannya nak kek lah, nak itu n ini...akhirnya pukul 2.00 pagi baru lah terlena dua2nya. So, ummi pun bangunlah ngn abi prepare breakfast untuk tinggal esoknyer(hari nilah). Alhamdulilah sempatlah buat nasi beriani n ayam masak kurma n sebiji kek. Sebab tdi dah janji ngn along nak buat kek. Siaplah sebiji kek yyg comel..hehe..snap pic kek dah separuh makan dah..Habib dah korek seme decor yg ada kat atas kek ni..huhu..

Lepas subuh baru tidur sampai kul 8 acik2 dtg..so kami siap2 turun ngn konfidennya dpt cop tu ari ni. Samapai jawazat alohai ramai nyer org. Ada dua akhawat student melayu so tanyalah..cmn-cmn..dia ckp dia dah tulis nama..oo..mcm sblm nilah tulis nama ngn ammu yg uruskan visa2 org2 asing n. Ammu ni ya Allah tua dah sesgtnya tgn pun dah terketar buat kerje. Kesian pun ada geram pun ada. Kat negara kita mmg dah pencen pakcik tu..tp dah bumi ardulkinanah ini tiada usia pencen agaknya bekerja sehingga ke akhir usia..huhu.

Tgh sembang2 pakcik tu kuar cam besalah..pekik2 nama org yg dah siap. Abang cepat2 jer g kat pakcik tu..nak tulis nama kat kertas yg ada kat tgn dia. Heh..dapat lah jwpn yg mmg kami taknak..katanya dah ada 70 org dah stop dah ambik nama. Maknanya kau dtg besoklah yer..ari ni aku cuma nak selesaikan 70 org ni jer..tp tunggu jgk sikit2 agi kut2 lah ada peluang..pakcik tu kuar skali agi pergi lagi dpt jwpn yg sama..Erm..apalagi kami pun kebas2 baju..jom..balik awal lah nampaknya..aduhai...tak bertuahnya hari ini.

Sambil2 jln tu sambil kutuk gak lah sistem tua yg ada kat mesir ni..bila lah agaknya nak maju. Seramai yg kerjekat jawazat ni sorang ajer office boy yg lain office tuk n nenek..yah..eh dah..hatta imta zai kidda..
ok..lah..
Nak Share resepi kek lah..ambik kat laman omputeh unyer resepi 

Resepi Kek Mentega Mudah

Ingredients and cake tin sizes:
Round tin sizes 8 inches 
Square tin sizes 7 inches 
Butter= 150 gm
Tepung =170 gm
Gula =150gm
secubit garam 
Vanilla essence = 1 1/2 tsp
susu 2 sudu besar
Baking powder = 1/2 tsp
Telur = 4 biji



Method: Cara Buat..terjemah sendiri eh..

Preheat oven to 170 degrees Celsius.

Beat butter and sugar till soft and creamy. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Add salt.

In a separate bowl, sift flour, baking powder and salt 3 times. Fold in the sifted ingredients into the creamed mixture alternately with milk, starting and ending with flour.

Finally add in vanilla essence and combine well. Pour batter into a greased and floured cake tin and bake for 35 to 40 minutes until a skewer inserted in the centre of the cake comes out clean.

Remove cake from oven and let it cool completely before decorating it. 

untuk topping lak..Just guna mentega campur gula aising campur creamer. Mix well..Sampai tul2 kembang tambah susu satu sudu besar. Mentega sekitar 150 gm gak. Gula 75 gram.. 3 sudu creamer, satu sudu susu cair(bukhairo). Kalau xder icing sugar ambik gula kastor tu blend halus..Insyaallah jadi gak.
Selamat try kepada yg rajin nak try..hehe



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih untuk komentar anda, saya amat menghargainya.