Rabu, 28 April 2010

Father n Son Ct Steven n Ronan Keating....

Bismillahirrahmanirrahim....




Dah dua hari server internet at my home down..Paperpun Alhamdulilah semua nya pemberian Allah..Masa xde internet hati meminta2 nak update blog bila dah ada line, terpikir2 what are the best story to write here? huhu..

Bagi anak2 perantau di bumi anbiya mesir ni..Pastinya sedang tidak mengahabiskan masa ngn sia2kan..Yer hanya tinggal seminggu tak sampai untuk kita berjuang dimedan Peksa..hm..Banyak nyer ilmu yang nak dihadam..Ya Allah berikanlah kami kemudahan, ketenangan hati dan kekuatan untuk mencipta kejayaan..

Sambil menulis melayan lagu kat atas tu sedap lagunya..Abang ngn anak2 mmg suke..Hmm..Hati seorang ayah..Hm..Dah banyak lagu untuk ibu, sesekali layan lagu untuk ayah pulak..Sebenarnya sama jer peranan ibu dan Ayah.

Dan ayah sebenarnya lebih berperanan dalam menentukan kehidupan si anak..Anak yang masa kecilnya banyak diurus dan diselia si ayah akan membesar sebagai anak yang yakin diri dan berdikari..

Tepatnya dengan hadith yang diriwayatkan dalam kitab hadith Al-Imam Muslim;

كل مولود تلده أمه على الفطرة، فأبواه بعدُ يهودانه أو ينصرانه أو يمجسانه، فإن كانا مسلمين فمسلم
Mafhumnya.."Setiap anak yang dilahirkan ibunya adalah diatas fitrah (ISLAM), dana ayahnya lah yang menjadikan dia selepas itu seorang Yahudi, nasrani atau majusi, sekiranya dia seorang Islam maka Islam lah sianak".

Ini satu kajian yang dibuat...Dan rasanya ianya tepat..Sbb banyak anak yg membesar tanpa kasih seorang ayah akan melalui fasa-fasa dalam kehidupan nya dengan agak sukar..Begitu juga tanpa seorang ibu..Hakikat sunnatullah hidup ini sianak memerlukan kasih seorang ayah dan ibu sbg pelengkap kehidupan mereka. Kita juga telah melalui alam kecil, remaja, dan dewasa..Kita juga telah merasakan tidak lengkapnya kehidupan tanpa mereka yang bergelar AYAH dan IBU.

Satu peringatan untukku, juga untuk sahabat2 seblogger..Kita yang telah melalui Fasa Kehidupan berumahtangga..Sama2 lah kita pertahankan keutuhannya..Berdoalah agar tiada perpecahan dan keretakan yang akan memusnahkan masa-masa bahagia permata-permata cinta kita.

Juga untuk kita sentiasa menjadi anak yang tahu untuk menghargai dua insan utama dalam hidup kita AYAH dan IBU. Tidak akan miskin kita untuk berbakti buat mereka..Untuk kita hadiahkan mereka mata benda kita...Untuk kita mengambil cuti mengisi kesepian hari-hari tua mereka...Buat hatiku semoga aku kan mampu menjadi anak yang berbakti untuk mereka..Sentiasa mengingati mereka dalam doa2ku..

Hayati lagu lah bait2 lagu ini...khas untuk Suamiku sayang dan anak2ku;

Father
It's not time to make a change
Just relax, take it easy
You're still young, that's your fault
There's so much you have to know
Find a girl, settle down
If you want you can marry
Look at me, I am old, but I'm happy

I was once like you are now
and I know that it's not easy
To be calm when you've found something going on
But take your time, think a lot
Think of everything you've got
For you will still be here tomorrow, but your dreams may not

Son
How can I try to explain, when I do he turns away again
It's always been the same, same old story
From the moment I could talk I was ordered to listen
Now there's a way and I know that I have to go away
I know I have to go

Father
I was once like you are now
and I know that it's not easy
To be calm when you've found something going on
But take your time, think a lot
Think of everything you've got
For you will still be here tomorrow, but your dreams may not

Son
All the times that I cried
keeping all the things I knew inside
It's hard, but it's harder to ignore it
If they were right, I'd agree
but it's them THEY know not me
Now there's a way and I know that I have to go away
I know I have to go
(father-- stay stay stay, why must you go and
Make this decision alone? )




3 ulasan:

  1. salam...best sungguh lagu ni..kalau hayati..boleh menangis gak...

    BalasPadam
  2. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    BalasPadam

Terima kasih untuk komentar anda, saya amat menghargainya.