Sabtu, 11 Julai 2009

Pagi yang cerah


Pagi yang cerah

Alhamdulilah syukur kehadrat Allah untuk nikmat Iman dan Islam. Semoga hari ini akan berlalu dalam redha dan maghfirah dari Allah. Tiada bicara khusus untuk ku titipkan sekadar mengisi ruang masa yang ada..Lama tak terupdate blog ni alasyan keyboard lama dah Habib pecahkan..huhu...Ini kes berebut ngn Along nak tengok ultramax nyer citer la ni..Yer lah Habib tak pandai nak control mouse lagi so keje nyer menekan spacebar keyboard la masa along tengok pocoyo..mintak along pasangkan ultraman along xnak sebab nak tgk pocoyo so..terjadilah adegan tolak menolak tarik menarik..lastly keyboard yang jadi magsanya..Ummi kat hammam nak ambik wudhu' Abi g Solat jumaat. Ini pun antara punca tak puas hati kene tinggal ngn Abi jugaklah..nak wat ganer adeq kecik lagi mna leh ikut Abi solat dahlah Masjid full filled with orang la hari jumaat kadang abi solat bawah pokok jer..bukan cam kat tempat kita kan..luas mata memndang seme masjid.

Sekarang dah masuk bulan rejab tak lama dah nak tiba Ramadhan, alangkah indahnya RAmadhan Kareem..Mesti perasankan memang bulan lain sangat dengan bulan yang lain kan. Cuacanya..Suasananya...Memang cukup indah..Walaupun xleh tapi rasa bahagia sangat kan...allahummaballighna ramadhan..

Bagi Ummi dalam satu tahun setiap bulan terasa perbezaannya mengikut takwem hijri lah yer..kalau ikut masihi memang xder beza mana. Bulan yang paling ummi suka adalah ramadhan banyak rehat dan cukup tenang, lepas tu Syawal, lagi bulan Rabi' Awal wa Thani. Duk kat mesir memang leh rasa sgt lah sbb 4 musim kan. Tapi kan kalau bab musim ni ummi tak suka sangat stay in musim sejuk. maa..manyak cerewet daa...baju mau tebal..kain lambat kering jugak rumah payah nak settle..sbb lembab. Beza ngn pat kita kan panas lembab sepanjang tahun. Duk dalam ketakutan lak tu musim sejuk ni..malam yang panjang banyak sekali aktiviti para pencuri, pengepow mcm2 ada. Apa pun segala yang Allah cipta ada hikmahnya bukan lah tidak bersyujur dengan pemberian ALlah hanya sekadar bercerita..Malam yang panjang musim sejuk ni sbnrnya untuk buat ibadah byk2 kan...

Siang musim panas pulak mencecah sampai 16 jam..wah..waktu untuk bekerja memang lama. Malam cukup pendek mula pukul 8 satu minit..Subuhnya 4 pagi...kejap kan. Kalu bangun kul 6 pagi tu xder subuh dah...subuh gajah pun xder dah yer...yang ada matahari mencolong tegak dah. So, kalau nak selamat malam kene tido alatul lepas isyak kul 9.45pm...kalu dah lebih kul dua better not to sleep...kut terlajak..then baru tido. Itu style orang mesir bangun kul 7 start lah keje...

Kalau hari pulak hari yang paling best setiap minggu adalah hari jumaat n hari isnin...hari dalam setahun hari raya lah kan..memang best..kalau cuaca panas sblm tu sampai hari jumaat jer akan jadi redup n nyaman..hari raya cam tu jugak kan..Saya pernah terbaca tentang setiap hari ada warna yang tertentu..so...apa kata lets check it out together...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih untuk komentar anda, saya amat menghargainya.