Ahad, 20 Jun 2010

Ibu Graduate....

Bismillah....

Alhamdulilah baru lepas makan tengahari. Hari ini rezeki datang bergolek..hehe..Paksa abi masak..Betul ke macam ni erk...Lauk tumis tomatim and samakun goreng..hmm..Alhamdulilah. Rutin seorang ummi dah banyak berubah time exam ni, huh dah berlawan fitrah semacam jer..Seme keje2 umah, uruskan si two boys, abi yang uruskan..Nampaknya lepas pekse ni, banyak lah ummi kene cover sebagai hadiah untuk abi..hmm.. ^_^

Apa pun time break antara satu madah ke madah baru..Ummi cuba jgk luangkan unt masuk dapur n main ngn along n habib..Kadang2 mai pikir jgk..Aku berkejar untuk siapkan ijazah..Banyak masa berkeluarga aku korbankan..Lepas ni nanti dapat ijazah, apa yg akan ku buat dengan ijazah ni..Secara putaran biasa yg kita mnusia zaman moden buat..Belajar, pandai dapat ijazah, kerja..n kerja..n kerja sampai waktu pencen sambung kontrak lgi kerje n terus kerja... Aduh bila waktu berhenti nya kerja?

Hari ini, kita bertuah kerana kebanyakan kita bergelar ibu bergraduate...Cukup berbeza dengan zaman kebanyakan ibu-ibu atau nenek kita...Aku sendiri, mak hanya mendpt pendidikan sekolah rendah shj.. Tp alhamdulilah mak boleh membaca dan mengira..Bacaan jawi mak cukup lancar..Dan Alhamdulilah kami anak2 mak semua nya boleh membaca dan menulis dalam tulisan JAWI..Rezeki duk mesir ni, alhamdulilah boleh bergaya ngn bahasa arab jugak..hmm...

Bila kita ada ijazah...

Pengalaman kawen sebelum habis belajar, adalah pengalaman yang amat mahal untukku, untuk abang juga untuk anak2 mungkin...Kami belajar dengan masa, kami belajar dengan keutamaa, kami belajar dengan ketabahan, kami belajar untuk sentiasa menjadi manusia yg bersyukur...Banyak yang kami belajar..Allahu Akbar..


2 ulasan:

  1. syukur alhamdulillah..
    kami berdua pun sempat merasai mahalnyer ni'mat tersebut.. terlalu mahal sebenarnya!

    BalasPadam
  2. syukran kak latie..memang terlalu mahal hanya yg pernah melaluinya akan tahu apa ertinya, dan dimana mahalnya tu..^_^

    BalasPadam

Terima kasih untuk komentar anda, saya amat menghargainya.