Rabu, 20 April 2011

Anak2ku Sayang...along,angah dan adik..

Anak-anakku sayang...
Sungguh kehadiran kalian dalam hidup ummi begitu membahagiakan...
walau kadang-kadang telatah dan sikap kalian membuat ummi marah tapi tidak pernah terselit rasa benci dihati ummi...

Kalian lah jantung dan hati ummi,kalian permata ummi..tiada harta yang lebih berharga yang ummi miliki melainkan along, angah dan adik, juga arwah sikecil raihanah.

Semuanya membesar dirahim ummi dengan rasa cinta dan kasih. Ummi amat terluka andai kalian jatuh dan luka. Ummi akan rasa perit dan pedihnya saat kalian menanggung sakit. Andai dapat kuubah sakit itu menjadi milik ummi akan ummi usahakan agar kalian bebas bahagia..

Seringkali ummi fikirkan tertunaikah sudah hak-hak kalian yang Allah amanahkan pada Ummi dalam kehidupan seharianmu..Cukupkah kasih sayang ummi untuk kalian, cukupkah perhatian ummi pada kalian, cukupkah makan minum kalian ummi uruskan..Adilkah ummi dalam kasih sayang pada kalian..???

Bahagiakah kalian dengan cinta dan kasih ummi pada kalian? Bahagiakah kalian dalam rumahtangga ummi dan abi yang serba kekurangan ini? Ummi yakin kalian akan bahagia andai ummi dan abi berikan cinta dan perhatian yang sepenuhnya buat kalian..

Along..Angah...dan adik...
Maafkan ummi atas segala kekurangan..Disaat ummi juga tidak mampu mengurus diri dengan sebaiknya ummi sedar banyak hak2 kalian yang terabai..Maafkan ummi sayang...Berikan ummi ruang dan masa untuk ummi tebus kembali segala kekurangan dan kedaifan...

Ya Allah didiklah hatiku menjadi ibu yang tinggi dengan sifat sabar dan tenang berhadapan dengan sikap dan tingkah kecil mereka..Jadikan mereka anak2 yang soleh. Murahkanlah rezeki anak-anakku sayang dengan harta yang halal lagi baik. Pancarkanlah dan hidupkanlah hati-hati anakku dengan sinar iman dan taqwa.Hiaskanlah ya Allah peribadi anak-anakku dengan akhlak al-quran dan assunnah.

Anak-anakku..

Ketahuilah sayang hidup ini penuh cabaran dan dugaan tiada yang akan dapat memberikan kekuatan padamu disaat susah dan senang melainkan Allah dan RasulNya. Juga mentaati ummi dan abi..

Suatu hari nanti...Disaat kalian tiada lagi disisi ummi..Disaat kalian mula mengenal alam dewasa hilai tawa, tangisan dan kebisingan juga pelbagai keletah dan perangai kecil kalian akan ummi rindukan...Suara-suara kalian akan bergema dicelah-celah kesunyian hari tuaku andai umurku panjang..
Ya Allah dakaplah cinta dan kasih sayang antara kami dalam dakapan cinta-Mu..Dalam pandangan rahmat dan penuh pengampunan...Ya Allah maafkanlah kami..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih untuk komentar anda, saya amat menghargainya.