Jumaat, 28 Oktober 2011

Proses Nak Buat CikMek Molek...

Assalamualaikum....

Lama tak update blog ni, dah ada line ni kita update lah kejap...Tgh tunggu ubi setele masak nak wat cikmet molek..

Makanan popular ore ganu n kelate..Kuih mudah n senang cuma nak kene rajin jer...ni gara-gara abi dah beli ubi 3kg RM5. Murah pulak jd kene lah ummi practise kan kemahiran memasak yg dah lama terpendam ni..Alahak...

Lepas rebus ubi,sejukkan dulu pahtu kenelah penyek-penyekkan ubi sampai hancur. Masukkan tepung hinggalah jd doh jgn banyak sgt jgn sikit sgt..nnt lekat pulok kat tangan payah citer jdnya.Lepas tu kite lumur tepung kat tangan n bentukkan doh bulat meleper masuk gula kat tengah tutup n gentel ala-ala kon bawah n atas dia....siap leh goreng..makan masa sederhana panas yeeer, kalu dop leh melecur anok tekok sbb gula dalam tu lambat sejuk...
Nyum2 sedap nyer wat makan musim2 hujan ni...

ok jumpa lagi byk pulok keje time2 ujan ni...