Selasa, 19 Oktober 2010

Hanya 1 Minggu berbaki...


Bismillahirrahmanirrahim...Alhamdulilah selesai membayar cukai anggota, begitulah pesan tn guru nik Abdul Aziz nik Mat dlm ijtimak tarbawi pemuda yang lepas. Sekarang ku sedang berusaha u beristiqamah dengannya. Jom sahabat2 seblogger tunaikan solat dhuha untuk menyatakan kesyukuran kita atas nikmat anggota yg telah diberikan Allah buat kita. Sesungguhnya sunat dhuha banyak sekali kebaikan dan fadhilatnya..

1Minggu Berbaki

Ini lah baki hari-hari yang tinggal berada di ardul kinanah ini. Kekadang terasa sayu dan sedih u meninggalkannya, rasa tidak sabar juga ada untuk bertemu keluarga yang dirindui jua tanahair yang telah membesarkan ku. Yang mengenalkan ku erti kehidupan pada period awal usia. Yang telah hampir 5 tahun kutinggalkan secara total. Hanya sekadar mengikuti perkembangan hariannya dengan perantaraan maya. Rasa takut dan bimbang jua bertamu melihat kerosakan yang semakin bermaharajalela di negara yang tercinta. Bagaimana nanti akan kubesarkan anak2 dalam suasana akhlak yang terlalu gawat...Ya Allah peliharakanlah zuriat dan keturunan kami dari segala kemaksiatan yang semakin merosakkan ummah akhir zaman ini.

Hidup Baru

Subhanallah sungguh hati sedang bergolak memikirkan perancangan kehidupan yang terbaik..Sesungguhnya sedang bersungguh mengintai ruang dan biah yang boleh mendidik anak-anak dan seisi keluarga suasana iman dan taqwa yang menggalakkan dimanakah tempatnya?? Jika ada sahabat2 seblogger yang idea fikrah dan pandangan di mana yer?? Juga mengintai ruang rezeki yang bakal menyara hidup sekeluarga, mengintai ruang dakwah untuk turut serta menyumbang tenaga dan menimba ilmu padanya. Mengintai2 rumah dan tanah yang dapat berlindung dari hujan dan panas, beribadat dan beramal didalamnya dapat menyatukan cinta dan kasih seisi keluarga..Masyaallah..Bukan mudah membuat keputusan..Ya Allah mudahkan lah Urusan dunia kami sebagai ladang ke akhirat Mu..

Urusan yang belum selesai...

Alhamdulilah hanya yang terpenting mengambil taswiyah along dan adik. Semoga hari rabu ini selesai segala urusan penting. Berbaki sedikit barang2 yang masih ingin dibeli dan dibawa pulang. Insyaallah akan dibawa pulang nanti ;
  • Sarung kaki mesir 'Sandy"
  • Sarung Lengan Mesir
  • Selendang labuh
  • Kain tudung petak kecil
  • Minyak Dhob
Buat sahabat2 yang berkenan untuk mendapatkan barang2ni PM me yer..;)

Anak-anak yang dah x sabar untuk pulang..

Boleh kata setiap hari along bertanya " ummi, tinggal berapa lagi nak balik msia, satu lagi ke dua lagi? ". Uhhhu teruja ummi menjawab, " satu minggu lagi sayang". Semua benda sedang dihimpun untuk dibawa balik ke malaysia. Bila bertanya ngn si habib pulak 'Adik nak duk ngn tok Ayah k ngn Tok"? "Nak duk ngn tok ayah dan toklah", jawabnya. Hehe adik tak tahu lagi apa maksud ummi tanya tu..Act ummi ada mak saja, di kampung delong dungun..n Abi ada Ayah sahaja di kampung langkap, setiu permaisuri..Kami berdua sememangnya tidak pernah lagi mengenal peribumi dikampung masing2. Ummi xpernah sampai kampung abi..Kurang2 abi dah pernah kenal sekali ngn mak n umah di delong..Segalanya cukup rahsia untuk dikenali mudahan ku betah berada di sana nnt...amenn..


setakat ini dulu u entry kali ini..semoga bertemu lagi...au revoir...:)

Rabu, 6 Oktober 2010

Tanpa Idea...tgk gambar raya lah...


Antara kami berdua..selalu ada org tanya tauw am (twin)?



Abi n ammu pesal


ummi n acik ina


ummi nak gambar ngn abi cedek pulak dia (habib) kat tgh, along..? tgh snap pic..hehe


Hari raya mesir yg cam duk kat padang arafah hehe..orang ramai.."sampah pun ramai"..adula..

Kenapa tak ada idea bila duk depan kom ni? Masa duk kat lain cam2 nak citer. Adulah...Nak citer apa yer???

Selasa, 5 Oktober 2010

Internet ada semula...

Bismillahirrahmanirrahim.....

"Ummi, internet ada dah 'alhamdulilah..'. Begitulah kata si along semalam..Seronok benor nampoknya anak ummi bile line internet kat umah kami kembali 'syaghol'. Baru semalam settle urusan baik pulih seme-seme bende. Aduhai dah dekat nak flying baru clear. Tapi bagus jugak lah memudahkan urusan nak berhubung ngn family u balik Malaysia. Syukur ammu Islam tu paham keadaan..Syukron awi2...

Malam tadi just sempat tukarkan template color jer..So malam ni ambik kesempatan update sikit..Kosong benor rasanya without any story..Berabad daa tanpa apa2 citer..Page resepi tu aje yg muncul kan...Maaf buat sahabat2 seblogger yg kdg2 jenguk bende tule yg kuar ek..boring tul..

Insyaallah bulan ni bulan akhir duk mesir untuk sesi ni...Mai semula?? Insyaallah tp dalam suasana yg agak berbeza..maybe dtg sendirian or with abang or maybe with anak2..wallahua'lam tengok lah pada rezeki yg bakal datang..Kene perabihkan jgk madah yg ada berbaki sikit agi..Mudah-mudahan ada rezeki.

But balik tetap balik..Sebab rindu teramat sangat dah ngn seme especially mak, ayah n adik beradik..Ayah mertua pun x jumpa lagi ni..

Ya Allah mudahkan lah segala urusan kami...Amiin...