Jumaat, 26 Februari 2010

@@22 FEBRUARI...


Bismillah...

Hari ini 12 Rabiulawal 1431 H bersamaan 26 februari 2010. Sudah berlalu 4 hari dari tarikh yg kucatatkan diatas.. Tarikh yang telah menyaksikan penyatuan aku dan abang dengan ikatan pernikahan diatas nama ALLAH.


Alhamdulilah...Segalanya adalah anugerahMu ya ALLAH. Cinta yang hadir tanpa dapat kubaca rentak dan tarinya. Namun ianya tetap hadir untukku dengan anugerahMu. Alhamdulilah...

Ku catatkan disini diatas tarikh kelahiran Kekasih Allah Muhammad Ya Rasulallah..Tarikh pencerahan untuk seluruh alam, tarikh turunnya rahmatan lil a'lamin..Selawat dan salam keatas junjungan mu ya rasulallah dan seluruh ahli keluarga, dan para sahabat mu...

Abang...

Terima kasih untuk cinta mu
Terima kasih untuk sayang mu
Terima kasih diatas air mata lelaki mu
Terima kasih diatas segala pengorbanan mu
Untuk mahligai cinta kita
Untuk dua permata yang sedang mengenali kehidupan
Ku doakan agar segala impian
Ku doakan agar segala harapan
Menjadi realiti untuk mu
Terealisasi untuk mahligai kebahagiaan kita didunia dan akhirat
Ameen..Ya Rabbal A'lameen..



Selasa, 16 Februari 2010

Hari pertama along di hadonah..alhamdulillah



Bismillahhirrahmanirrahim....

Alhamdulilah, bersyukur diatas nikmat kurniaan Allah IMAN, ISLAM dan KEBAHAGIAAN..Segalanya adalah anugerah. Tidak akan mungkin ku perolehi melainkan dengan pemberian milik-Nya yang Esa. Ya Allah ku syukuri segalanya...Alhamdulilah, Alhamdulilah, Alhamdulilah....Jadikan Kami hamba yang setiasa bersyukur pada MU Ya Allah.

Hari ini, (Ahad) 13 safar 1431 H bersamaan 14 Februari 2010.

Hari yang amat bermakna dan paling membahagiakan si kecil Sulong ku, Muhammad Uwais Handzolah. Hari ini adalah hari pertama along Uwais Handzolah mengenali apa itu istilah SEKOLAH, yang selalu Ummi dan Abi sebutkan padanya. Seawal 8.00 pagi Along bangun. Melihat Ummi dan Abi sedang bekerja kemaskan rumah. Dia mula sibukkan juga diri bermain dengan sponge n sabun mengelap lantai. Ummi tanya along pergi sekolah hari ini Okay? Mula katanya tak mboh lah Ummi. Lepas makan pagi, ari ni abi masak nasi goreng. "Abi, Along nak gi sekolah lah ari ni". Umi dan Abi berpandangan, boleh percaya ke ni..Ummi takkid lagi betul ke along nak gi sekolah? Abi kata dekat Ummi.."Ummi jangan takkid banyak-banyak nanti kenyataan tu berubah..." Huhu..

Ummi dengan Abi sama-sama siapkan along...Dalam hati Ummi, ada banyak kegusaran sebenarnya. Boleh ke ni..ISk2. Tapi buat-buat takde pape lah depan Along nanti teruja pulak dia, berubah hati susah pulak nak pujuk dia nanti. Siap bekal air dan nasi goreng, Beg Dub-Dub n Dua Buah Buku n pensil dia. Seronok-seronok. Hm..

15 minit lepas tu Ummi Call abi, So camne abi? Along Okay? HAhAha dengar ketawa abang, aku jadi suspen jugak apanya..Along berlari masuk taska tu kata abang. Mula-mula senyum malu, then terus tak tengok abi dah..ISk2..Along memang suka berkawan..Sebab tulah jugak Ummi dan Abi berkira2 sgt nak hantar dia kat sekolah. DEkat aje dengan Rumah. Hadanah Rakyat tempatan Mesir. Hmm..Mudah-mudahan lepas ni along dapat bercakap arab dengan lebih fasih..


Ya Allah jadikan LAh Anak Ku Muhammad Uwais Handzolah role model yang terbaik untuk adik-adiknya yang akan datang, insyaallah.. Moga dikau kan menjadi pemimpin dirimu dan mereka yang berada di sekeliling mu anakku.. Ya Allah berkatilah anak-anak kami menjadi anak yang soleh dan bertaqwa..ameen..

Sabtu, 13 Februari 2010

Tema Baru


Sempena Musim Rabie' yang bakal tiba, ku aplikasikan ianya menjadi latar blog ku..

Musim Bunga Yang Indah. Taman- taman misr pasti dipenuhi dengan bungaannya..Indah nya ros dan mawar dalam pelbagai versi warna.

Rindu Nya untukku Berbicara disini

>>Bismillah..Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

Alhamdulilah sudah hampir separuh februari kita lalui. Dan Safar telah melewati hari-harinya. Banyak cerita yang telah berlalu, berakhir nya imtihan faslul awwal 2 feb 2001, alhamdulilah..Ku tunggu natijah nya dengan doa kejayaan..Mudahan2. Malamnya sekitar jam 9.00 mlm dapat berita kehadiran sikecil baru..Anakanda sulung sang putera, hadiah pemberian ALLAH buat adinda dan juga sahabat seperjuanganku..Ukhti Fatimah Salwani bt Abdullah dan suami Ustaz Rafzan b Razak. Alfun Mubarak untuk mereka berdua. Berakhir sudah satu penantian dgn pemberian yang cukup istimewa.

Sekitar jam 9.30 mlm kami sekeluarga turun dari rumah ke musytaffa taufiqiah. Acik Fatimah melalui kaedah caesarean.. Simpati sungguh kurasa bila acik mengadu kesakitan..Ya Allah terimbas kenangan masa kelahiran sikecil ku Raihanah yg rehlah ke JAnnaTullah. Apa yg dapat ku berikan pada acik hanyalah secebis bisikkan semangat agar dia tabah dan sabar dgn kesakitan itu. Itulah pengorbanan mulia seorang ibu mempertaruhkan nyawa. Insyaallah pasti nilaiannya adalah syurga.

Sempat jg kutukarkan lampin sikecil..Itulah yg paling seronok aku buat bila pergi lawat org bersalin. Boleh tolong tukarkan pampers budak kecik tu. Dapat melihat byk kebesaran Allah pada sekujur tubuh kecil yg lahir diatas fitrah Nya. Semoga dikau membesar menjadi anak yang soleh dan perintis jalan dakwah ilallah.

Sebelum acik Fatimah, sekitar seminggu sebelum imtihan, telah hadir seorang puteri hadiah pemberian Allah untuk adinda Mursyidah dan Ustaz Shamsul. Alhamdulilah sempat ku mandikan sikecil tu. Maklumlah anak dah tiga, kira orang berpengalaman lah jugak ek. Hmm...Tp mmg ku suka mandikan bayi. Ramai yg takut n tak yakin sbnrnya untuk buat tu. Sementelah adinda akhawat yg masih belum berkeluarga. Jadi kena lah ku tunjukkan caranya. Lepas ni kena buat kursus nampoknya...Biar semua dapat merasainya...hhmm. Alfun Mubarak untuk adinda berdua. Semoga sang puteri membesar sebagai anak yang solehah, penerus generasi taqwa dan iman.

Nak Upload Gambar..



Puteri Adinda Mursyidah n Ustaz Shamsul

Putera Adinda Fatimah Salwani dan Ustaz Rafzan