Rabu, 28 Oktober 2009

Panggilan dari Tanah Suci..Madinah ALmunawwarah........






Masyaallah Sungguh cantik dan menenangkan..Bawalah kami dan seluruh ahli keluarga kami kesana nanti Ya Allah..Ameen Ya rabbal Alameen......

Alhamdulilah Segala Puja dan puji hanya milik Allah azzawajalla....Hari mcm biasa rutin seorang suri seprti ku..Pagi abg siapkan nasi lemak untuk dihantar ke asrama anak2 terengganu..Hmm buat bekal sarapan pagi anak2 terengganu yg masih bujang sebelum turun ke kuliah...And me...hmm cam besalah berkepit ngn si Habib..Bangun2 sunyi aje rumah kemana seme yer..Along xde, abang pun takde..Jam dah kul 11.30 pg.

Kemana dua beranak ni pergi yer...Sementara kubiarkan Si Kecil Habib berendam air manah nyer..ku cari handphone dalam hndbg ada sbiji bateri jer lagi. Call my sweet heart, i found him ohho...dah ada kat kedai barangan kek n so on...hmm..rupenye gi beli paper cup yg dah beberapa hari bertangguh.. Wah seronok lah Along abi kelek dia sekali kat atas motor sewa...hisy2 buat risau jer menghilang tanpa berita...Cam tulah abang kalau dah tgk me terlentok kat sebelah sikecil Habib. Budak kecik ni sorang mmg susah nak tidur kalu tak diteman. Alih2 ummi yg lena sekali..huhu..

So, dah ada paper cake..Palagi.....Siap lah 12 biji muffin ku yg comey..Muffin isian almond..kih2..Hmm rasa boleh tahan jugak. Yang buat aku n abang seronok sgt tgk muffin tu naik menggebu..Wahh begitu rupa jadinya.....First time wat ni..How to prepared..I just follow how Nigella Lowson do in you tube video..Huh....mmg makcik Nigella ni masak menakjubkan. Nak tau leh cari kat you tube yer. Masak tuh kacang jer lah u dia..hehe..bila dah pandai kan camtulah.....

Wah..cerita dah kuar sikit dari tajuk.......

Actually apa yang aku seronok sgt tgh duk rehat2 ngn abang sambil ku biarkan anak2 dengan hal sendiri...cam2 habib duk mengeja kat meja kom. ntah ngn sapa lah dia chat kali ni..huhu..ku birakan saja..si Along pulak duk sibuk practise taek-wando ultraman nye ngn kaki abi..hhuaahua..Cam2 aktiviti ada.

Tetiba ada ringing dr my phone. Act my phone mmg payah ckit nk dpt ringing tu except abang kuar. Along laju jer berlari tlg ambik hp u Ummi..bagus2 anak dah besar ni mmg ummi leh goyang banyak kaki..kih3. Tgk number.............pelik gak ni jarang jupe kat mesir. Confrmly it is coming from out of misr coverage coz ada +9 n blaa..blaa..number. Who is it.

Berdebar jugak weh nak angkat no camtuh..yg paling takut calling dr msia berita yg menyedihkan nauzubillah...Tapi bila hello jer..ohho..its calling from madinah My bro-inlaw yg call. Kejap jer cakap tanya kabar. .Then letak..then ringing against. OWh...i can talk with my lovely sister Che Jamilah Che Muda. Ohho...Sebak ku rasa..tp ku tahan n ku happy kan suara...no tears are falling down..Alhamdulilah..Orang tgh wat ibadah kan xnak lah rosakkan mood mereka ngn citer2 sedih.

Cakap lama jugak mmg kami adik beradik kalu dpt sembang tak ingat dah dunia kiri kanan... Hihi..,rindunye pada semua..pic abg ta n kaklah xder lah pulak dlm simpanan ku. Ada pun picture dlm album jer. Ayah mertua n mak mertua ku pun turut berada disana sekarang cuma belum lg bertemu ngn kakak n abg iparku. Abang Lokman n Kak Rossiyatimah pun pergi sama...Alhamdulilah ku tumpang kegembiraan mereka dapat ke tanah suci mekkah. Mereka ziarah madinah dulu barulah berlepas ke makkah...Ya Allah kurniakanlah mereka haji yg mabrur..Dan bawalah juga kami kesana satu hari nanti...Menjadi tetamu Mu Ya Allah..

Ya Allah antara suka dan duka bila terasa ada ahli keluarga yg semakin dekat dengan kita...Tapi sedih walau dekat tp masih jauh..Belum dapat bersua juga...Ya Allah panjangkanlah umur kami untuk kami berkumpul juga satu hari nanti...Pasti banyak lagi cerita yg ingin kami luahkan antara satu sama lain..Ya Allah ampunkanlah segala dosa2 kami, salah dan silap kami agar kami sentiasa menjadi hambaMu yang bertaqwa dan dalam limpahan Iman sentiasa. Berkatilah dan rahmatilah kedua orang tua kami yg telah membekalkan kami dengan ilmuMu sebagai bekal dalam kehidupan ini...Baarakallah likulli jamaatul Hajj bihazihissananah ameen....


Selasa, 27 Oktober 2009

Lenanya Si Dia..Bersama Kisah Sang Rama-rama & Sang Semut


Alhamdulilah diberi ruang untuk berceloteh lagi, baru saja lepas tidur si kecil ku Along Uwais Handzolah yang Alhamdulilah telah mencecah usia tiga tahun setengah. Alhamdulilah di usia ini Along telah banyak belajar..Bila bersama si Habib dia akan memakai watak ku atau watak Abinya. Kadang aku dan abang tergelak besar dengan ragam dan gayanya, terima kasih tuhanku diatas anugerah yg amat berharga ini.

Tiada yg lebih bermakna untukku dan abang melainkan melihat senyuman, hilai tawa, tangisan manja along n habib. Malam ni ummi menjadi pilihan Along untuk menjadi peneman tidurnya..Sudah banyak hari along tidur bertemankan abi. Dan kekadang bila ditanya nak tidur dengan siapa jawabnya " nak tidur ummi abi". Hmm...kenalah bersesak dikatil kecilnya. Itupun kalau sikecil Habib dah lena dulu kalau tak jadilah adegan kau panjat aku, aku panjat kau, kau tendang aku, aku tendang kau..huhu..Jadilah waktu tidur yg berganjak dr satu jam ke jam yg lain kalau dibiarkan mereka berdua bergelandangan disitu..

Seperti biasa sebelum tidur kami lazimi along dengan cerita dan bacaan al-quran. Alhamdulilah sekarang along dah boleh membaca fatihah dengan style bacaan kanak2 seusianya. Juga tiga kul yg sudah menjadi hafalannya seusia dr dalam kandunganku...Hmm, sekarang ni kalau nak tidur aku bacakan hampir semua surah2 dr surah AdDhuha sehinggalah ke surah Annas sampailah dia terlena.

Malam ni ku pilih kisah Firasyat(Rama2) dan sang semut untuk Along. Kebetulannya buku ceritanya dah rosak jd kenalah ku ceritakan dengan intonasi yg pelbagai agak cerita nampak menarik tanpa gambar. Mujurlah ada pengalaman bercerita masa kecik2 dulu. Hiihi..untung jgk yer masuk tadika masa kecik2 dulu leh lah share ngn along skrg ni. Haa..nak citer lah kisah ni kat sini..

Kisah Sang Rama-rama yg cantik tp sombong dan malas bekerja..Pada suatu hari dibawah pancaran sinar matahari seekor rama2 yg cantik mengibas2kan dua kepaknya yg cantik, sambil itu dia sibuk mentertawakan sang semut yg berderet2 bekerja bersungguh2 mengusung seketul gula...Wah sungguh kurang sopan sang rama2 ni. Dia menegur sang semut untuk apalah bekerja bersungguh2 tgk saja dia tak perlu bersusah payah kesana kemari mencari makanan, bebas terbang kesana dan kemari kalau lapar singgah dimana2 pokok dia boleh menghisap madu. Sang semut menggelengkan kepalanya, lantas sang semut mengingatkan sang rama2 bahawa dua tiga hari ini hujan lebat mungkin akan turun kerana sudah masuk musim tengkujuh. Perlulah ada simpanan makanan kerana pada musim hujan pasti sukar untuk dapatkan bekalan makanan.

Sang Rama-rama yg sombong lansung tidak mengendahkan nasihat sang semut malahan dia semakin galak mentertawakan kumpulan sang semut yg sedang gigih dan takun bekerja. Semut2 itu malas hendak melayan sang Rama-rama yg sombong. Mereka meneruskan kerja tanpa menghiraukan Sang Rama2 yg sombong itu.

Pada keesokan harinya hujan turun dengan lebat. Permaisuri sang semut dan bendaharanya duduk dihadapan pintu sarang mereka sambil berbual2. Sang permaisuri bertanya kepada bendahara sang semut. " Wahai sang bendahara cukupkah bekalan makanan yg kita kumpulkan semalam untuk semua rakyat 2 kita didalam sarang ini?". Lantas jawab bendahara sang semut " Cukup tuanku, jika hujan turun selama satu bulan pun patik rasa ianya masih cukup untuk semua rakyat 2 di dalam sarang ini." "Hmm, baguslah kalau begitu, tapi walau bagaimanapun kita perlu tambahkan lagi jumlahnya, bimbang kalau ada rakyat yg tidak dapat makanan." Balas permaisuri sang semut. " Patik bersetuju dengan tuanku, insyaallah selepas hujan berhenti nanti kita akan terus bekerja tuanku". Jawab sang bendahara mengiakan saranan sang permaisurinya. Dalam asyik mereka berbual, tiba-tiba terdengar suara meminta tolong..sayup2 kedengaran silih bertindan dengan bunyi hujan yg mencurah2. "Tolong-tolong, saya sejuk...tolong-tolong, saya lapar". Wah cukup sayu bunyi suara itu. Permaisuri semut mengarahkan bendahara dan anak2 buahnya supaya mencari dr mana datangnya suara itu.

Wah..Sungguh kasihan, sang rama-rama yg cantik hanya berlindungkan sehelai daun basah kuyup dan keletihan tidak bermaya. Bendahara sang semut cepat2 mengarahkan anak2 buahnya mengangkat rama-rama itu bawa ke sarang mereka. Sang rama-rama yang tidak bermaya sungguh terharu dengan pertolongan sang semut kepadanya, sudahlah dia diusung dengan penuh hati-hati, bimbang sungguh mereka takut merosakkan sayapnya yang cantik itu. Mulia sungguh sang semut, bukan sekadar membantu bahkan melayan sang rama-rama bagaikan sang ratu. Sang rama-rama menjadi tetamu mereka pada hari itu.

Setibanya mereka disarang semut. Permaisuri semut mengarahkan anak2 buahnya membawa makanan dan minuman kepada sang rama-rama. Mereka membuat bulatan secara beramai2 disekeliling sang rama-rama untuk memberikan haba kepada sang rama-rama yg kesejukan. Sang rama-rama berasa sungguh malu dan bersalah kerana telah mentertawakan semut2 itu sebelum ini. Permaisuri sang semut mempelawa sang rama-rama makan dan minum. Sang rama-rama yg sedang lapar terus menjamahnya langsung dia terlupa untuk berbismillah dan berdoa sebelum makan. Permaisuri sang semut cepat-cepat mengingatkan sang rama-rama untuk berbismillah dan berdoa sebelum makan. Sekali lagi sang rama-rama tersipu malu kerana kegelojohannya sebentar tadi, didalam hatinya dia cukup kagum dengan permaisuri sang semut. Walau tidak secantik dirinya tapi kerana akhlak dan sikap mulia yg ditunjukkan oleh sang permaisuri menampakkan kesempurnaan dan kewibawaannya. Sang rama-rama sungguh malu dan menyesal, lantas dia cepat2 memohon kemaafan kepada permaisuri dan semut2 yg ada disitu. Dia berjanji tidak akan menghina dan mentertawakan makhluk Allah yg lain lagi.

Selepas makan dan minum sang rama-rama meminta izin untuk tidur. Sekali lagi permaisuri mengingatkan sang rama-rama untuk membaca doa tidur. Sang rama-rama sungguh berterima kasih kepada permaisuri semut dan anak2 buahnya. Selepas membaca doa tidur sang rama-rama terus terlena keletihan. Tamat.

Masa part2 baca doa tu, ummi ajak along baca sama2 supaya dia cepat ingat. Doa makan masih lagi ingat2 lupa. Selalu aja tertukar dengan al Fatihah...huhu..

Bila sang rama-rama dah tidur along pula semakin layu..Tapi bangun jugak lagi ambik jugak sebiji buku ceritanya yg lain buat peluk tidur. Hmm.......Begitulah kisah anak ku.

ok semoga bertemu lagi esok insyaallah....Sekarang time ummi pulak nak menutup mata semoga Esok adalah esok yg lebih baik dari hari ni..dan hari ni menjd hari yg lebih baik dr semlam. Ya Allah jadikanlah siang dan malam kami ibadah, tidur dan jaga kami ibadah..ameen....

Sungguh beruntung menjadi seorang manusia yang mukmin..Segala pergerakannya hanya untuk rabbinya...

Ahad, 25 Oktober 2009

Tahniah Buat Sahabat Sayang Ayong Shahidah & Suami Ustaz Fadhil Nor untuk kehadiran Sang Puteri yg P 1

Bismillahirrahmanirrahim........

Alhamdulilah ada ruang untuk bercerita lagi...k sebelum sambung story dalam syawal, sebelum terlambat untuk kuucapkan Tahniah buat sahabat sayang Ayong Shahidah & Ustaz Fadil Nor atas kelahiran puteri sulung kalian. Semoga kehadiran si kecil menjadi penyeri dan pengukuh cinta yg sedang mekar antara kalian. Semoga Allah meredhai si kecil itu dengan iman dan taqwa, juga bakal menjadi mujahidah solehah penyejuk mata mama dan walidnya. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan kasih sayangNya untuk antuma berdua....

Ayong..Ade minta maaf banyak2 sebab masih belum diberi kesempatan untuk menziarahimu..Semoga dirimu kuat dan tabah berpantang disana. Yer Ade tahu pasti Ayong sedikit terkilan kan tanpa ziarah dan bantuan dari sahabat2 yg dekat setiap hari. Tidak seperti kami yg berpantang di Kaherah ni...Sabarlah sahabatku..Semoga Allah memberikan dirimu kekuatan untuk menghadapi hari2 dalam tempoh pantang ini bersama sikecil Mu...Sementelahan lagi kelahiran sikecil mu melalui caesarean. Bersabarlah!! pasti ada hikmah yang amat besar yg Allah sediakan untukmu dan suami. Ade pun telah melalui nya memang agak perit tp insyaallah hanya untuk seketika cuma. Insyaallah dengan kehadiran sikecil disisimu Dikau akan menjadi Ibu yg kuat untuknya.

Selamat melayari kehidupan yang baru sahabatku...Selamat menempuh alam baru bersama kedatangan orang baru...Semoga cepat sihat dan kembali pulih seperti biasa..Jaga diri, makan makanan yg berkhasiat, jauhkan segala yg boleh memudaratkan kesihatan diri. Insyaallah minggu depan rombongan kami sampai..Tunggu yer..:)

Jumaat, 23 Oktober 2009

Kembali setelah lama tidak berusik...Ya Allah segala nya MilikMu..

Alhamdulilah segala puja dan puji hanya untuk yg Esa...Alhamdulilah pada penghulu segala hari ini, jumaat yg penuh kehijauan dapat kuluahkan lagi sesuatu diruang maya ini. Alhamdulilah komputer abang sihat semula. Selepas beberapa minggu terlantar sudah bernyawa2 ikan...Hmm...Alah benda ini tidak cukup kelengkapan diri nya mana mungkin dia gagah berdegung sepanjang hari. Alhamdulilah kipas penyejuk melengkapkan fungsi tubuhnya.

Begitulah juga kita selaku manusia, kurangnya satu-satu fungsi dalam tubuh badan tidak akan memungkinkan kita untuk menempuh kehidupan harian ini dengan baik. Lantaran itu kita perlu memelihara dan menjaga sebaiknya tubuh badan anugerah Ilahi kepada kita. Jangan bermudah-mudah dengan amanah ini. Ingat kita tetap akan dipersoalkannya. Jangan mengambil mudah merosakkannya dengan benda2 yg haram. Rokok, dadah, ganja, makanan yang haram(samada dirinya( ain) atau sumbernya) juga segala benda yg akan merosakkan fungisnya.

Bagi orang-orang yang telah melaziminya, ingatlah kamu akan dipersoal dan dihukum dengan sikap entah berantah kamu itu. Berusahalah meninggalkannya, bertaubatlah untuk kembali ke jalan yang lurus, selagi masa masih ada berusahalah. Sebelum roh meninggalkan jasad dan sebelum kita pergi tak kembali.


Erm.......Banyak sungguh cerita di akhir syawal bebaru ni, macam2 cerita yg tertangguh. Rasanya best jugak kan buat sorotan cerita yg berlaku disepanjang bulan ini. Alhamdulilah yg paling best syawal kali ini poket tak kosong. Jadi dapatlah buat rumah terbuka untuk sahabat2 rapat dan anak2 terengganu yg ada kat mesir ni. Sambung mula...hihi.......abang dah balik kena sambung masak nasi ayam..hehe.sambil2 tunggu daun sup...
>>Tulis artikel penuh disini <<