Isnin, 28 September 2009

Wajah-wajah Yang Kurindukan dalam Kemeriahan Syawal........

Adik Bongsuku yg nakal nyer masa kecik...Dah besar dah kau dik!!

Anak2 Buah ku yg Ramai

Kekanda Abu Bakar dihari persandingan
KAk nor, Kak Dah n Kakak N kakcik
KAk n Abang Manan

Selamat Berhari RAYA untuk Semua
!!

BOnda Yang Amat Kurindui

Bonda Yang Amat Kurindukan...YA ALLAH telah hampir 5 tahun tidak kukucup tangan Mu Bonda............


BONDA.........Maafkan segala salah dan silap anak mu ini..Halalkan segala makan dan minum ku..segala yang telah dikau curah dan korbanakan untukku...Ya Allah Redhailah Ibuku, Maafkan segala kesilapannya..berkatilah dan rahmatilah dia sebagaimana dia telah memberikan aku belaian dan kasih sayang dikala aku dalam peliharaannya. Peliharakanlah Ibuku dari segala duka dan kesusahan..ameen ya rabbal alameen.....SELAMAT HARI RAYA MAK!!


Ahlan Wa Sahlan..Untuk Mahasiswa Junior Universiti Al-Azhar sesi 2009/10

Ahlan Wa sahlan Wa marhaban Bikum..

Dalam Kesibukan berhari raya semua nye bercerita tentang raya..Tapi kenapa lah pulak aku bersemangat nak bercerita kisah n pengalaman time mula2 sampai kat mesir ni dulu. Entahlah mungkin sebab terasa sangat dgn byk cerita dr shabt2 ttg kisah kedatangan adik2 baru ke mesir sejak dua tahun kebelakangan ni.

Yer..terlalu jauh bezanya dari suasana kami dulu. Disambut dan diurus oleh BKAN (badan kebajikan anak-anak negeri) dan USMB PMRAM. Tapi lening..sme nye diuruskan oleh pegawai2 negeri disetiap rumah negeri. Alhamdulilah senang lagi urusan BKAN dan PMRAM. Tapi musykil nye kenapa pulak adik2 tu dibawa jauh dari senior2 yg ada.

Sampai kan adik nak bertemu kakak susah, abang nak bertemu adik pun susah..Alahai..kenapa yer.......Erm..Tertanya2 kenapa lah dipisahkan sangat antara dua generasi ni. Katanya yg pergi menyambut adik2 dr trg baru ni bukan dr senior2 trg tp dr Negeri yg pelbagai. Hmm...Kenapa yer...Anggota ISMA yg sambut...Baguslah untuk saudara2 ISMA kita, tapi kenapa ISMA tidak PMRAM atau KPT???. Soalan yg masih lagi xde jawapan!!...

Terdengar juga di telinga soksek2 yg kebajikan adik2 baru diambil mudah saja. Tidak diberi layanan yg sebaiknya. Wallahualam..kenapa jadi begitu yer..kesian adik2 tu dahlah baru sampai..sedih lagi pisah ngn mak, ayah n family dikampung lebih2 lagi dalam suasana syawal yg masih segar ni.

Kalau benar ingin berbakti untuk mereka yang baru ni. Sebolehnya buatlah yang terbaik kan..Mereka masih lagi tetamu kita. Selama Seminggu dan sebulan yang pertama ni bagilah mereka layanan yang sepatutnya. "JAngan hanya melepaskan batuk ditangga". Takut dan bimbang cara dan style layanan itu nnati jadi warisan untuk generasi akan datang..Punah dan hancurlah sistem ukhuwwah Islamiyyah yg telah sama2 kita bentuk dan canai di mesir ni. Kita kan sama2 perantau..Jika ukhuwwah kita berserakan alangkah malangnya kita yang belajar Islam ni.

Semoga satu masa nanti junior2 ini akan tetap mengenali dan merasai ukhuwwah islamiyah bersama kita disini Insyaallah..Bersatu atas dasar Iman dan Islam yang sebenarnya..Ameen.......dan kita pulang bukan hanya dengan segulung besar ijazah al-Azhar tapi dengan semangat ukhuwwah islamiyyah untuk membentuk dan membina kembali daulah Islamiyyah dinegara yang tercinta kelak..Kita dibebani dengan pelbagai tanggungjawab dakwah. Semoga kita tergolong dalam jailul mansyud........MAjulah Untuk Islam!!

Ahad, 27 September 2009

Sambung Citer Dalam SeptemBer yg Ku rindukan..........

Lambang Qatar AirWays
Kapal Terbang Yang Kami Naik( kami naik tu rasa lagi kecik dari ni)

LObby....Masa kami duk kat sini leh lah tgk ramai supervisor yg berjubah n serban ala-ala saudi tu..:)

Kami dijamu omlett tajaan siapa entah kat sini..omlet n roti kosong jah..alhamdulilah boleh lah alas perut wat sarapan


Ruang legar kami juper kakak tu kat sini lah..dah berenti dah kut sekarang ni..hihi..Sempat jugak aku berbelanja kat sini beli earphone walkman..boleh lah..dapat duit DOHA ada lagi dalam simpanan ni

Aku, Ayong, Angah n Ateh sempat meronda-ronda dalam dewan niaga dalam airport DOHA tu. Comey sgt seme bende2 yg ada kat dalam tu. Masa ronda-ronda tersinggah kat kedai aksesori wanita, cam bese lah org puan ni kan pantang tgk bnd bersinar2 ni mesti nak menelek nyer. Intai2 kat cermin sembang-sembang..Tiba jer cik kakak juru jual tu sapa dari malaysia ke? Lahai..terkejut kami berempat seme mata serentak naik apa lagi kan sbb dgr lughah maliziah kat kedai org DOHA.



Haa..cik kakak tu dahlah comey manis jer org nyer.. Kami pun semangat lah menyembang dgn dia. Sembang2 katanya dia seronok sgt dpt talking with us..yerlah sbb dia pun org malaysia jugak tp keje ngn DOHA. Lama dah slps berenti dari khidmat pramugari asal org negeri sembilan tp family duk KL.

Sembang punyer sembang tiba dah kene panggil sbb dah nak berlepas. Sedih kakak tu sbb nak pisah katanya dah letih lidah speaking ngn kwn2 arab kat dalam tu. Seronok katanya tgk kwn2 sekerja bulat mata2 duk tgk kita org sembang cam tak hirau kiri kanan.
Hehe siap usik2 ngumpat2 kwn2 keje dia yang mmg tak paham pun bahasa kitaorg, time diaorg tanya kau cakap apa ni aku tak paham cakap lah bahasa inggeris ke arab ke..kakak tu kata lah xde paper ni kita org sembang pasal awak ni bagus handsome, kah3kah3..sebenarnya duk ngutuk diaorg, kuat minum syai malas keje balik awal, cam2 kakak tu kutuk..haha..Duk negara org ni itu lah yg seronok nyer kalu nak marah tu xyah sorok2 kata kat depan2 jer..nnt dia tanya kau kata apa? oh..kami kata org arab ni ahsanunnas..ha karang berlipat ganda lah senyuman nya untuk kita Hihi...

Selepas melewati penerbangan sekitar satu setengah jam dari DOHA sampailah kami di airport kaherah...Wah...Letihnya..Kene beratur lah pulak untuk isi maklumat kat imegresen. Pastu silau2 airport kaherah la pesal laah ta'ban sgt ni..sikit nampak cam stesen bas kat negara kita jer. Huhu..masuk hamam ya iedah......teruk nyer..Cam masuk tandas surau yang dah lama tak guna. Hmm..Miskin sangat suasana nyer.

Pastu keluar ke bagasi untuk tunggu beg barang. Aku, Ayong, Ateh, Angah n kwn2 lain masih tak berenggang ambik troli letak brg kumpul n tolak ramai2 sama2 lah kerje sama ikhwah n akhwat. Masa ni boleh lah jeling2 ngintai hehe sapa yang ada sapa yang takda kenallah kwn2 satu batch yang datang. Pastu keluar dah ada ramai senior2 yang tunggu yang paling best tgk muka senior2 yang satu sekolah dulu (kak Aida, kak jah, kak nazma, kak zabedah, kak yati che hat,kak Asma n ramai lagi).

Seronoknyer....Rasa cam kuat jer walau kat negara org sbb boleh bersatu dgn diaorg semula. Rasa sedih berpisah ngn keluarga tu mmg terubatlah. Sbb diaorg pun umpama kakak dan abang2 sendiri tmpat menumpang kasih dan berteduh.
Lepas jupe salam tanya khabar kami diarak ke bas..Beg kargo seme lepas kat abang2 senior..hah lenggang aje naik bas beg jangan bimbang..nanti sampai..Itu janji kakak2 pada kami...so kami dgn senang hati beratur naik tangga. Bas di asingkan satu untuk ikhwah n satu untuk Akhawat. Bas bergerak meninggalkan kawasan airport..kami dapat lihat byk lagi padang pasir yang tak berturap..di kiri dan kanan jalan jauh sangat bezanya dgn sekarang.

Hati berlagu sendu dan riang bersyukur sgt dpt berpijak di bumi anbiya'. Insyaallah kami berazam untuk meneroka segala yang ada disini. Inilah misr ummu dunya!!
Sampai di kompleks mlaysia sekitar jam tiga petang mesir. Angin sejuk menampar muka..erm jauh nyer rasa cuaca mesir n malaysia. Aku dah rasa sejuk semacam nasib baiklah angah ada carry sweter lebih. Dgn muka tak malu aku pinjam angah punyer. Sbb aku punyer seme dalam beg kargo. Itulah malas sgt nak mengelek baju tebal tu. ..hihi..padan muka aku. Tengah duk pakai sweter tu dtg lagi kakak senior...Jom adik2 naik atas g dewan.

Dalam hati camner lah rupa dewan tu nanti yer..haha...cam2 yg main kat kepala. Naik dewan dah penuh ngn org..kasut penuh kat depan pintu. Pintu setentang..Kanan akhawat kiri ikhwah. Hehe...nasib ada tukang tunjuk kalu tak mesti merah muka salah buka pintu ikhwah punyer. MAsuk jer dah kene serbu eh..dah sampai..masuk2 meh2 duduk2 makan..
Wah kami disambut oleh ramai kakak senior yang memakai reben bunga ditudung bersama gantungan kad....OH mereka rupanya Ajk USMB (Unit Sambutan Mahasiswa Baru).

WAH..Besar mata kami tgk hidangan nasik minyak tumis daging n acar timun siap. Hu apa lagi balun nasik tu habis-habisan. Sbb ramai antara kami yang tak lalu makan dgn hidangan kapal terbang. Maklumlah makanan org arab kan beza lah dengan hidangan kita. Makarona bakar..roti..kalu lidah yg tak bese mmg tak mkn lah sementelah lagi ramai jgk yg mabuk kapal terbang. Sampai ada yg sampai2 jer terus dibawa ke bilik penginpan. Nasik pun kakak senior hantar sampai ke katil. Siap tolong suapkan.........hm...Bagusnyer...Lepas mkn kami dimaklumkan waktu asar dah lama masuk jadi kami diminta cepat2 untuk solat sbb maghrib dlm kul 6.45 pm. Alhamdulilah..hilang segala keletihan bila kakak senior yang menguruskan kami seme nyer ramah dgn senyuman.

Tiada seorang yg mengangkat suara dan bermuka masam dalam melayan kerenah kami yang ramai. Tak Ingat dah bilangn seme tapi rasannya dekat2 seratus lebih jugak.
Selesai kami dimaklumkan lepas ni ada taklimat sekejap sebelum kita dihantar ke rumah penginapan. Alhamdulilah kami sabar menunggu dan dan dapat inform yang amat berguna. Yerlah kan kami budak baru mana lah tahu paper.

Masa taklimat tu kami diperkenalkan pada ADHOC yg menguruskan kami, KPT (Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu), PMRAM (Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir) . Oh tahulah kami semua yg dilakukan ini adalah semata2 kerana kebajikan. Masyaallah tiada satu sen pun duit kami keluar sepanjang berada di dewan tu. Samaada yuran makan atau tambang bas yg kami naik tadi..semenyer atas nama kebajikan...MasyaAllah...Sungguh kami tak sangka...Baiknye budi KPT dan PMRAM untuk kami.

KOrbankan masa dan tenaga untuk kami yang belum tentu mendatangkan apa2 pulangan untuk mereka. Untuk jadi ahli pun belum pasti. Tapi dek kerana layanan istimewa ini, kami pasti akan sudi untuk berkdimat untuknya semula. Itu sajalah saja sbg tanda ucapan dan balasan terima kasih dari kami. Jauh disudut hati kami berempat..satu masa nanti kami pula yang akan memakai reben bunga n kad tanda nama itu nanti untuk menyambut kehadiran junior2 yang akan datang ke mesir selepas ini.
Apa yang kami dapat dalam taklimat tu? Antaranya adalah taklimat kesihatan. Kata pemberi taklimat kesihatan...

Bila kita baru berada di negara orang kita tak boleh terus mandi dgn seronoknye..sbb perubahan cuaca itu akan menyebabkan badan kita terkesan dgn nya. Jadi x boleh lah nak bermain dgn air byk2. Sebaiknya mandi yang betul2 mandi selepas hari ketiga, tak boleh bebas keluar siang malam pagi petang..sebaiknya berada di rumah penginapan. Kalau ada keperluan pun mintak lah pada senior2 untuk belikan..Wah..byk jgk peraturan ni..mula2 dgr isy yer ke ni..hati duk bersoal jwb betul ke gitu betul ke gini. Beselah kan...tak kena tak tahu..haha mana yang langgar nasihat tu mmg boleh padah nya...ada yang demam n batuk melarat2 sampai terpaksa ke hospital..ha itulah kan dgr ckp org yg ada pengalaman ni ada byk faedahnya. Nasib lah aku ni jenis yg dgr kata.
Sambung lagi........(Sambil minum syai..abang hantar ke meja ku wah...wah...seronoknyer timer kasih sayang)

Citer seterusnya.....Selepas taklimat kami diperkenalkan pada kakak musyrifah bilik atau rumah yang bakal kami diami selama tempoh tauzik n nama mukayyat. Aku di rumah 101, ayong, 301, Ateh 302 n angah 202. Sedih gak kene pisah umah tapi seimarah jer bukan jauh. Bila tanya musyrifah knp asingkan kami. Katanya...setiap umah akan campur seme institusi yg dtg..dr KUSZA, SMAASZA atau KUDQI dan institusi yg lain. Spy kami pelajar2 baru berkenal2 sesama sendri. Xlah nnt hanya kwn ngn sekolah sndr jer. ERM..Bagusnya idea tu kan...Aku dapat duk sebilik ngn kak Huda dr KUSZA, kwn serumah yg lain kak Nina jg KUSZA, Najihah Kusza(musyrifah), Kak Fizah(musyrifah) Kak Asmawati(Musyrifah).

Rabu, 9 September 2009

Hari-Hari Akhir dibulan Ibadah..


Bismillahirrahmanirrahim.........

Alhamdulilah masih bernafas hari ini. Tiba-tiba rasa tercuit dihati banyak manakah yang berjaya ku kumpulkan untuk madrasah ramadhan kali ini. Dicelah kesibukan dalam memperkemaskan ekonomi rumah kami.

Maklumlah..kami bukan lagi pelajar dibawah tajaan yayasan hanya menumpang kasih sedikit dari Maidam..Alhamdulilah masih diberi peluang untuk merasa zakat terengganu. Walau hanya separuh sahaja huhu......xperlah......Belajar cari duit belanja sendiri sebenarnya amat berguna untuk masa depan rumahtangga. Kang balik tak terkial-kial sangat. Kalaupun terpaksa berhadapan dengan ujian kewangan jugak sedikit sebanyak pengalaman dirantau orang ni insyaallah dapat membantu nanti.

Alhamdulilah segalanya pemberian dari Allah, DIA lah pengatur yang Maha Berkuasa. Seluruhnya berada dalam cengkaman dan penglihatannya tanpa terlepas pandang walau sedikit pun. Itulah DIA rabbbul izzati yang "Mutakabbir", "Al-Azim", "Al-Jabbar ", "Al-Ghaffur", dan dengan segala kesempurnaan yang menjadi milikNya.

Dibulan yang mulia ini Alquran diturunkan. Ramai kah diantara kita yang benar-benar mengambil tahu tentang Al Quran yang diturunkan? Bukan sekadar mengingati tarikh nuzulnya sahaja, dan bukan juga hanya sekadar membacanya saja. Tadabburlah isinya, fahamilah segala peraturan hidup yang tercatat didalamnya. Jangan hanya menghafaz tanpa jiwa. Jangan dialunkan hanya dengan tarannum yang berbunga-bunga. Patuhilah perintahNya, penuhi permintaanNya, jauhi laranganNya. Benarkanlah bait-bait bicaraNya. Jangan dibaca tapi tetap mengingkari, jangan dihafaz tapi tetap melupakan suruhan dan laranganNya.

Walau apa pun baca lah Al-Quran, berusahalah untuk menjadi kan diri, suami, anak-anak dan zuriat serta keturunan yang menekuni Al-Quran, yang menghafaz, yang menghayati, yang memahami, yang insaf dan sedar dengan status kehambaan. Jadilah Jailul Quran..

Ingat lah Wahyu pertama yang diturukan pada 17 Ramadhan 13 tahun sebelum Hijrah:
"surah al-alaq -ayat 1-5"


سُوۡرَةُ العَلق
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

ٱقۡرَأۡ بِٱسۡمِ رَبِّكَ ٱلَّذِى خَلَقَ (١) خَلَقَ ٱلۡإِنسَـٰنَ مِنۡ عَلَقٍ (٢) ٱقۡرَأۡ وَرَبُّكَ ٱلۡأَكۡرَمُ (٣)
ٱلَّذِى عَلَّمَ بِٱلۡقَلَمِ (٤) عَلَّمَ ٱلۡإِنسَـٰنَ مَا لَمۡ يَعۡلَمۡ (٥


Terjemahan: " Bacalah..Dengan nama tuhan mu yang menciptakan. Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan hanya Allah yang maha pemurah. Yang Mengajar manusia dengan perantaraan kalam (tulis dan baca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. "

waakhiran..Rasailah jiwa rasa kehambaan hanya untukNya !!



Ahad, 6 September 2009

Almond London my fov cookies

Almond london olahan resepi ku:...sedikit chubby...tapi rasanya..nyum..nyum..sungguh memuaskan hatiku..nak cuba boleh lah tempah. My phone ada prob la kalu nak tepon susah sket jadi send msg @ym @email@mai umah jer..Selamat menjamu mata!!

baru lepas masak
masuk paper cup
dah lapis coklat

tunggu kering

tara..cantik jugak yer
packing style untuk sekitar isian 50-100 biji

bekas ini pun cantik..boleh pilih mana berkenan..
lepas habis biskut boleh jadi bekas isi paper sblm masuk peti.

Biskut Raya Boleh Tempah online yer

Promosi Biskut Raya




Bismillahirrahmanirrahim........

Alhamdulilah hari ni dah separuh Ramadhan yang kita lalui..Agak lama juga tidak mengupdate blog. Sekarang ni saya tengah cuba mengadun beberapa resepi biskut untuk jualan bagi syawal yang bakal tiba. Tahun ni nak cuba lah masuk gelanggang jualan langsung n tempahan biskut raya. Alhamdulilah sempat lah create satu blog khusus untuk anak2 malaysia yang sedang merantau kat mesir ni. (http://berjayasuri.blogspot.com)

Resepi biskut search ikut tenet jugak. nak try2 sendiri takut xberapa nak menjadi campur2 lah yer. Sapa2 yang nak tempah leh cek kat blog ni . Senarai harga n style packing. Gambar biskut actually buat semata2 untuk sample..so..bahan nyer lebih2 kurang jerlah. Nak tunjuk biskut nyer cam gitulah lebih2 kurang. Tgh pening2 jugak ni decor biskut ni biar nampak creative sikit. Kalu sapa2 ada idea share lah yer...pengalaman pertama xmemenahnya lagi buat ni. Buat untuk makan sendiri jer selama ni. Biskut2 ni insyaallah semenyer guna adunan mentega asli. Tahun ni semangat lak sebab ada ini ha..Oven KF 3135.

Boleh lah menjana dapur sket. Kalau bakar biasa tu malas gak rasa. Syukran lah bebanyak pada sis Suliana n Ustaz Aziz skuarga. Pemilik asalnya.
Tukar hak milik dah pada kami pulak dgn harga yang amatlah murah sesama kuarga gaknya..just LE 50 jer. Haha baru lagi ni dua-tiga kali pakai jer ni. Hmm..rezeki2.

So saper2 yang rasa nak menempah biskut, kek, baulu ke boleh lah yer..tel jer kat pakai nombor ni ha..011-2876249/014-2876249.

Untuk tempah biskut raya jangan lupa bukak link kat atas yer Berjaya
Suri for Raihanah Cookies..sempena nama si kecil yang telah kembali ke rahmatullah. Seputar gambar biskut yang dah sempat disamplekan:



Biskut tat nenas/apricot

Biskut sarang semut

aneka samperit cookies

Biskut Bunga Daisy/Dahlia

Senarai harga Biskut ikut bil biji.

Tempahan Kuih /Biskut Raya dibuka sekarang.

Ini adalah antara kuih dan biskut raya yang Berjaya Suri tawarkan untuk tempahan:

Bil Jenis Biskut Raya 53 biji 100 biji 200 biji

1 Almond London LE 21.00 LE 40.00 LE 78.00
2 Coklat Cookies LE 21.00 LE 40.00 LE 78.00
3 Biskut Kelapa LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00
4 Butter Cookies LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00
5 Tat Gulung /Strawberry LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00
6 Biskut Daisy LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00
7 Mazolla LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00
8 Samperit Aneka LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00
9 Biskut Sarang Semut LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00
10 Karipap Mini LE 15.00 LE 28.00 LE 55.00




Selasa, 1 September 2009

Salam Kemerdekaan.. 30 Ogos 2000 Perginya Perajurit Yang Ku sanjung

Assalamualaikum....
Pembuka bicara, semoga semuanya berada dalam keredhaan dan keberkatan disepanjang Ramadhan Al Mubarak ini. Salam Kemerdekaan untuk seluruh rakyat Malaysia yang tercinta. Khususnya buat warga emas yang dulu pernah melalui zaman revolusi dari cengkaman penjajah kepada detik-detik kemerdekaan.

30 Ogos 2000....

Perginya tak kembali...Detik pemergian ayahanda yang tercinta. Lahir dalam tahun 1926, sememangnya ayah yang kupanggil Bok..Pernah bergelandangan menentang dan berhadapan dengan negara yang dijajah Jepun...

Semoga ALLAH berkati ROHNYA dan digolongkan dalam golongan orang-orang yang beriman.... 

>>Tulis artikel penuh disini <<